Pracovníci laboratoří Farmakogenomiky a Nádorové léčby a regenerace tkáně jsou spoluautory experimentálního článku v časopisu Microbiome (D1 v oboru Mikrobiologie), ve kterém popisují výsledky osmileté spolupráce s týmem prof. Juliana Marchesi z Imperial College v Londýně a dalšími kolegy ze špičkových laboratoří ve Velké Británii a Irsku.

Číst dál... Aktualizováno

Pracovníkům Laboratoře farmakogenomiky BC a Ústavu biologie LFP vychází na začátku nového roku bioinformatický článek v časopise Frontiers in Genetics (Q1 v kategorii Genetics & Heredity). Práce pojatá jako pilotní studie blíže charakterizuje umístění nejdelšího intronu v rámci sekvence lidských protein-kódujících genů. Je zpřesněna dosud známá obecná informace, že nejdelším intronem bývá u eukaryotních organismů první intron, případně některý z intronů na začátku genu. Dle naší práce je takových genů v lidském genomu přibližně 60 %. Práce se dále věnuje právě genům, u kterých je nejdelší intron lokalizován až ve druhé či třetí třetině genu. Pomocí gene set enrichment analýzy se podařilo prokázat, že u některých genů existuje významný vztah mezi umístěním nejdelšího intronu a jejich biologickou funkcí. Z genů významných pro studium karcinogeneze patří mezi takové geny např. geny pro DNA repair. Práce naznačuje i možný vliv pozice nejdelšího intronu na tkáňově specifickou hladinu genové exprese. Tomuto nově formulovanému tématu se laboratoř bude dále věnovat a hledat i jeho konkrétnější napojení na další témata klinického výzkumu probíhajícího v laboratoři se směřováním k precisní onkologii.

Článek je volně k dispozici dalším výzkumníkům na adrese: Frontiers | The position of the longest intron is related to biological functions in some human genes (frontiersin.org)

Číst dál... Aktualizováno

Mgr. Petr Holý, doktorand pracující v Laboratoři farmakogenomiky Biomedicínského centra Lékařské fakulty v Plzni, Univerzity Karlovy, získal první cenu za poster v postgraduální kategorii na Studentské vědecké konferenci 3. lékařské fakulty UK konané v Praze 24. května 2022.

Číst dál... Aktualizováno

Biomedical Center, Faculty of Medicine in Pilsen, Charles University, is seeking students for the following Ph.D. study topics in the doctoral study programme of Experimental Surgery:

Číst dál... Aktualizováno

Rádi přivítáme studenty zajímající se o molekulární biologii, nádorovou genetiku a bioinformatiku. Studium je vhodné jak pro absolventy biologických, tak informatických pregraduálních oborů.

Bližší informace podá Pavel Dvorak, Ph.D., Ústav biologie, Alej Svobody 76, 323 00 Plzeň, tel. +420 377 593 263, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Číst dál... Aktualizováno

V prostředí krásné šumavské přírody proběhlo ve dnech od pátku 22. do neděle 24. 3. 2019 jubilejní desáté setkání s názvem Přínos farmakogenomiky v diagnostice a léčbě generalizovaného kolorektálního karcinomu X., na němž se sešly spolupracující vědecké týmy věnující se otázkám nádorové léčby, především molekulární onkologii.

Číst dál... Aktualizováno

Kontakt

Univerzita Karlova
Lékařská fakulta v Plzni
Biomedicínské centrum

alej Svobody 1655/76
323 00 Plzeň – Severní Předměstí

T: +420 377 593 810
E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Login

Log in to your account or Vytvořit účet

fb iconLog in with Facebook